Femei in Afaceri, o comunitate construita prin munca si sacrificii, dar cu satisfactii

Acum, ca mi-am amintit cu drag despre motivatiile care m-au determinat sa initiez proiectul Femei in Afaceri si despre pasii pe care i-am urmat pentru a creste aceasta organizatie pana la statutul actual de “cea mai activa comunitate de business la feminin”...am devenit putin melancolica. Pe langa toate rezultatele masurabile ale activitatii, care ma fac atat de mandra, anii in care am crescut alaturi de organizatie au prilejuit si multe sentimente. Poate parea un cliseu, dar mi le amintesc pe toate cu atata claritate, incat parca ieri as fi pornit pe acest drum.

Realizez acum, nu fara amuzament, ca – in ciuda experientelor anterioare, cu intalniri decisive si negocieri tensionate – organizarea primelor evenimente formale cu aceste doamne au fost cele mai tensionate momente din viata mea profesionala de pana acum. Atunci cand am am initiat intalnirile de socializare, ma simteam stapana pe situatie, insa lucrurile s-au schimbat odata cu debutul evenimentelor de business networking. Este in regula sa recunosc ca ma simteam pur si simplu emotionata? Mai emotionata decat atunci cand am dat primul interviu live sau atunci cand am aparut pentru prima data pe un post de televiziune. Si aceasta, cred eu, a fost cauzata de un mix interesant de responsabilitate, noutate, tensiune, dar si un entuziasm aparte ce marca inceputul a ce simteam ca poate deveni un centru de interes profesional pentru valorile feminine din mediul de afaceri. Presiunea mizei era foarte mare, iar esecul putea fi pe masura succesului pe care il scontam; avand in vedere profilul meu profesional, despre care v-am povestit deja, calcam pe un teren necunoscut, iar acesta putea la fel de bine sa fie format din nisipuri miscatoare... Cu toate acestea, desi genunchii imi tremurau, atitudinea imi era sigura si vocea puternica, si aceasta in timp ce simteam, efectiv, cum incolteste in interioul meu mandria de a ma simti o femeie de afaceri deplina.

Recunosc fara ezitare ca experienta alaturi de Femei in Afaceri a construit in mare parte ceea ce Alice este azi. Am invatat, alaturi de membrele comunitatii noastre, care crestea atat de frumos, ce inseamna asumarea feminitatii in contextul afacerilor. Dincolo de oportunitatile profesionale, intelegerea dinamicii de gen in business si observarea transformarilor prin care aceasta a trecut in zilele noastre, m-a determinat sa realizez ca nu trebuie sa fii „barbata” pentru a avea succes in afaceri, trebuie sa fii autentica. A arata, a ma simti si, in fond, a ma comporta cu feminitate este nu o slabiciune, ci o binecuvantare, pentru ca reflecta o stare de bine interior care, in valtoarea evenimentelor nebune in care ne invartim cu totii, este un lux pentru cei mai multi dintre noi. A ma afla in miezul fenomenului Femei in Afaceri mi-a schimbat perceptia asupra multor lucruri, de la a privi cu optimism si deschidere oportunitatile de business, la a empatiza cu colaboratorii mei, la a aprecia rabdarea si grija ca virtuti importante in afaceri, la a fi diferita fara a fi excentrica, a fi increzatoare in propriile resurse fara a fi vanitoasa, la  - si am pastrat aceasta pentru la final – a-mi asuma stilul propriu fara a abdica de la rigorile tinutei de business.

Toata aceasta aventura a venit cu un efort fantastic, insa marturisesc ca nu am regretat nici o noapte nedormita, nici un weekend „muncitoresc”. Si nu  spun aceasta dintr-un sentiment de generozitate fiindca, in ciuda tuturor feedback-urilor pozitive si a voturilor de icnredere primite, cel mai de pret rezultat al anilor trecuti este ca m-au ajutat sa ajung sa iubesc femeia din mine J. Si aceasta femeie a gasit inspiratia in a relationa cu alte femei in aceeasi postura cu a ei si a crea un brand pentru ele. A venit de la sine - atunci cand am simtit ca am ajuns in acest punct de maturitate – decizia de a crea ceva ce ma reprezinta pe mine, astazi, intr-o maniera ce fructifica spiritul meu antreprenorial. Acest ceva este ALISIA ENCO.

Alice Botnarenco