Featured Posts

The black shirt with a twist
View Post

Featured Posts

A new must have from ALISIA ENCO
View Post

Featured Posts

ALISIA ENCO AT STITCH@COTERIE NEW YORK
View Post
To top
8 Mar

Ziua Internationala a Femeii inspirata de ALISIA ENCO

Astazi, cu ocazia zilei de 8 martie in Romania sarbatorim femeia, ziua de 8 martie reprezentand Ziua Internațională a Femeii, o zi speciala si  sărbătorită în toata lumea pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminarii si violentei.

O zi plina de istorie, o zi in care multe femei au militat pentru dreptul la vot, la educatie, la proprietate, un exemplu datand din 1857 cand la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor foarte mici, iar in 1982, în Iran femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenţei lor, şi-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea faţa.

In prezent, Uniunea Europeană are la bază un set de valori, printre care și egalitatea, promovând, în consecință, egalitatea între femei și bărbați. Datoria Uniunii este de a elimina inegalitățile și de a promova egalitatea între bărbați și femei în toate activitățile sale.

In acest sens am intrebat cateva doamne ce cred despre egalitatea de sanse si problemele legate de drepturile femeilor, un articol dedicat femeii, scurte povesti de inspiratie cu femeia ALISIA ENCO.

ALISIA ENCO: Spune-ne povestea ta în 5 propoziții.
CORINA NEAGU: Sunt Corina Neagu, am 45 de ani și vreo 25 de carieră, din care 20 în Resurse Umane. Sunt pasionată de oameni, de frumos și bun, sunt extrem de curioasă și-mi place să învăț permanent. Iubesc ceea ce fac ca trainer, consultant în management și Resurse Umane, profesor la Business Academy, mentor, career și business coach. Sunt fascinată de a cerceta și a descoperi potențialul uman și să văd cum oamenii conștientizează cine sunt și ce pot face cu adevărat, iar eu îi ajut în acest sens. Din 2014 sunt antreprenor și owner al companiei Dare (www.dare.com.ro), iar în 2020 am fondat Sweets & Spices (www.sweetsandspices.ro) pentru a le oferi oamenilor momente deosebite prin intermediul produselor noastre (dulciuri, produse de băcănie, cadouri personalizate etc.).
ALISIA ENCO: Ce a însemnat pentru tine perioada pandemiei? Cum te-ai adaptat?
CORINA NEAGU: Paradoxal, mie 2020 mi-a adus doar oportunități. Proiecte frumoase, oameni deosebiți, clienți noi, proiectul Sweets & Spices, și nu în ultimul rând mai mult timp cu familia.
ALISIA ENCO: În anul 2020 ONU a atras atenția națiunilor asupra problemelor legate de drepturile femeilor și egalitatea între genuri. Tu crezi în egalitatea de șanse?
CORINA NEAGU: Eu cred în non-discriminare, șanse egale, respect reciproc, toleranță. Nu cred însă că femeile sunt sau vor fi vreodată egale cu bărbații pentru simplul motiv că suntem complet diferiți și nici nu cred că acesta ar trebui să fie obiectivul nostru. Multe conflicte și multă agresivitate s-au născut din permanenta luptă între sexe. Oare nu putem colabora, de ce ar trebui să fim mereu în competiție, de ce ar trebui mereu să dovedim ceva cuiva?

ALISIA ENCO: Spune-ne povestea ta în 5 propoziții.

ALINA DUMITRASCU: Sunt femeie, mama, fiica, prietena, avocat si, mai presus de orice, sunt un om bun, entuziast, mereu zambitor si norocos. De mica mi-am dorit sa devin avocat, am reusit si sunt fericita sa profesez si sa contribui la binele colectiv folosindu-mi cunostintele juridice. Sunt fondatoarea proiectului Smartastic lab si autoarea cartii “Ce este Constitutia? Joaca-te si vei afla!” publicata de Editura Curtea Veche. Cred in importanta alfabetizarii constitutionale si cred ca modul in care Romania va evolua depinde de calitatea valorilor si a educatiei transmise copiilor.

Cred in oameni, in relatii profunde, in interconexiuni si legaturi invizibile care ne ajuta sa “mutam muntii” atunci cand trebuie.

ALISIA ENCO: Ce a însemnat pentru tine perioada pandemiei? Cum te-ai adaptat?

ALINA DUMITRASCU: Pandemia a insemnat pentru mine Roma, izolare, depasirea multor temeri, mici bucurii mari dar si pierderi la fel de mari, carti, lectura, proiecte, ganduri, timp petrecut cu baietelul meu, introspectie, creativitate, fapte bune, cultura si istorie, planuri de viitor si multe glume cu prietenii dragi. In ceea ce priveste cea de-a doua intrebare, zambesc si spun ca nu m-am adaptat, inca astept sa se termine.

ALISIA ENCO: În anul 2020 ONU a atras atenția națiunilor asupra problemelor legate de drepturile femeilor și egalitatea între genuri. Tu crezi în egalitatea de șanse?

ALINA DUMITRASCU: Asa cum stii, pentru mine este mai mult decat un crez. Egalitatea de sanse poate fi o certitudine dar, pentru asta, noi, femeile, trebuie sa punem putin mai multa energie in aceasta directie, sa fim mai vocale si sa actionam cu determinare si profesionalism in directia recunoasterii valorii noastre si a echilibrarii balantei. Nu in ultimul rand, noi, femeile ar trebui sa ne bucuram de succesul fiecareia dintre noi, sa invatam sa ne impulsionam si sa ne sustinem reciproc, comportament care de multe ori ne lipseste … din pacate. Personal sunt fondatoarea asociatiei Smartastic lab si membra a asociatiei Professional Women’s Network – ambele asociatii avand actiuni dedicate egalitatii de gen.

Deci, pot spune ca sunt mai degraba un om de actiune decat un om al crezurilor si nu numai in aceasta privinta, ci in toate planurile vietii.

ALISIA ENCO: Spune-ne povestea ta în 5 propoziții.

ALICE BOTNARENCO: Povestea mea a inceput acum 38 de ani si s-a transformat intr-o calatorie plina de provocari si experiente minunate. Crescuta de bunici si invatata sa fac ceea ce vreau, plecata de la 18 ani in Grecia sa descopar lumea, pornind prima afacere in domeniul auto la 23 de ani, dezvoltand platforma de business dedicata femeilor in cadrul comunitatii Femei in Afaceri si in prezent fondatoarea ALISIA ENCO, un brand romanesc de cămăşi şi îmbrăcăminte pentru femei ce aduce în prim-plan latura creativă a lor. Dar inainte de toate astea, mama a unui baietel adorabil, sotie si sora mai mare din familie. Pasionata de frumos, atrasa de povesti si oameni inspirationali, visatoare si aspirationala si cu o mare nevoie de libertate de acțiune și exprimare.

ALISIA ENCO: Ce a însemnat pentru tine perioada pandemiei? Cum te-ai adaptat?

ALICE BOTNARENCO: Perioada pandemiei a reprezentat o reorganizare a afacerii, dar si dezvoltarii mai multor idei pe care le aveam in plan, dar nu erau pregatite. A fost o perioada de analiza, o perioada de creativitate, dar si o perioada de a petrece mai mult timp impreuna cu familia. Ceea ce mi-a lipsit si imi lipseste in continuare sunt intalnirile cu prietenii, dar sunt extrem de norocoasa ca toti in familie am fost bine si asta conteaza cel mai mult.

ALISIA ENCO: În anul 2020 ONU a atras atenția națiunilor asupra problemelor legate de drepturile femeilor și egalitatea între genuri. Tu crezi în egalitatea de șanse?

ALICE BOTNARENCO: Am pornit de mica pe cont propriu si am reusit sa ma adaptez oricarei situatii. Cred in potentialul nostru, cred ca putem face ceea ce ne propunem si mi-as dori sa incurajam din ce in ce mai multe femei sa fie independente si sa demonstram ca se poate, impreuna.

ALISIA ENCO: Spune-ne povestea ta în 5 propoziții.
SELENA STAN: Povestea mea a inceput intr-un oras mic pe malul Dunarii, de unde am “evadat” in tumultul Bucurestiului in urma cu mai bine de 15 ani. Am urmat calea Facultatii de Drept si am ales profesia de avocat. Am parcurs un drum sinuos – de la junioratul petrecut intr-o firma internationala de avocatura, la avocatura in-house, la consilierea directa a investitorilor straini sositi in Romania, pana la fondarea propriei firme de servicii juridice – FIDASmart. Au urmat incursiuni in domeniul tehnologiei: in ultimii ani am avut sansa si curiozitatea de a deveni membru in consiliul de administratie a doua firme active in domeniul IT (in Romania si in US) si am pus bazele FIDASoft – o companie specializata in software pentru managementul documentelor.
Experientele din ultimii 10 ani m-au indreptat catre consultanta de business, domeniu in care ma incadrez cel mai bine, si m-au modelat atat profesional, cat si personal.
ALISIA ENCO: Ce a însemnat pentru tine perioada pandemiei? Cum te-ai adaptat?
SELENA STAN: Am avut sansa ca aceasta pandemie sa ma surprinda activand in doua domenii care si-au pastrat (si chiar si-au accelerat) cresterea in ciuda masurilor de izolare: domeniul juridic si domeniul IT-ului. Am incercat sa pastrez tot timpul contactul cu oamenii din echipele din care fac parte si am gestionat cu mai mult calm, umanitate si empatie situatiile atipice aparute in aceasta perioada de criza. Am avut alaturi colegi extraordinari si impreuna am reusit sa navigam prin aceasta perioada dificila si sa ii ajutam si pe partenerii nostri de business in provocarile pe care le-au intampinat.
ALISIA ENCO: În anul 2020 ONU a atras atenția națiunilor asupra problemelor legate de drepturile femeilor și egalitatea între genuri. Tu crezi în egalitatea de șanse?
SELENA STAN: Am sustinut mereu cu ferventa ideea de emancipare a femeii prin accesul la educatie, prin oferirea unor drepturi egale in ce priveste optiunile profesionale si personale si prin eliminarea unor generalizari nefondate cu privire la rolul femeii in societate.
Am deplina incredere in capacitatea femeii de a schimba mediul in care isi desfasoara activitatea – de la preocuparea materna in cresterea unor viitori lideri pana la implicarea directa si nemijlocita in “conducerea cetatii” si in crearea unui mediu de afaceri echilibrat si diversificat.
ALISIA ENCO: Spune-ne povestea ta în 5 propoziții.
ANCA BULATA: Sunt o femeie ca oricare alta, iubitoare de frumos și arta înglobate in ceea ce inseamna accesorii textile. Intotdeauna am fost atrasa de accesorii decorative și am avut șansa de a ma familiariza și aprofunda acest domeniu. Am studiat chimia, profesia mea de baza fiind inginer chimist, insa nu am lucrat în acest domeniu, dar dacă sunt sincera cu mine, nu regret nimic din parcursul meu de pana acum. Cred ca viata, destinul  aleg de multe ori calea pe care mergem, sunt adepta curentului filozofic a cărui sinteza este ca nimic nu este întâmplător. Nu in ultimul rand mi-am dorit cu ardoare sa am propria afacere, sa am independenta de a fi pe picioarele mele și chiar dacă greșesc sa fiu eu cea care sa-mi reprosez acest lucru, altfel spus sa nu am sef si conduc fabrica MABOTEX.
ALISIA ENCO: Ce a însemnat pentru tine perioada pandemiei? Cum te-ai adaptat?

ANCA BULATA: Pandemia nu a trecut încă…va trece cu siguranță. Pentru mine este o etapa absolut aparte și atipica a vieții afectandu-ne pe toate planurile. Nu cred ca exista niciun domeniu, aspect al vieții sa nu fi fost afectat. Am încercat și încerc sa iau lucrurile asa cum sunt, sa înțeleg ca astfel de evenimente pot exista de-a lungul istoriei și asa cum generațiile trecute au trecut prin pandemii, războaie, foamete, recesiuni este foarte probabil sa fim contemporani cu asa ceva și noi. Greu de crezut înainte, foarte ușor de crezut acum! În fiecare zi ma bucur de ce am, nu îmi fac planuri de viitor, doar îndrăznesc sa cred ca va fi bine si incerc sa intrevad ce oportunități de moment oferă activitatea mea.

ALISIA ENCO: În anul 2020 ONU a atras atenția națiunilor asupra problemelor legate de drepturile femeilor și egalitatea între genuri. Tu crezi în egalitatea de șanse?

ANCA BULATA: Cred in egalitatea de șanse, insa nu cred ca exista în contextul actual, încă e o lume a bărbaților chiar dacă ajungem și stam umăr lângă umăr..

ALISIA ENCO: Spune-ne povestea ta în 5 propoziții.

DANA PUIA MOREL: I work at the European Commission in Brussels on supporting entrepreneurial learning and women entrepreneurship, I am also a Participatory Leadership trainer and a life, executive and leadership Coach. I left Romania almost 20 years ago to do a PhD in the US. I am happily married and have two wonderful girls that often remind me to connect to my inner child. I am passionate about helping people, and especially girls and women, step into their power and reach their full potential by discovering their gifts, resources and strengths.

ALISIA ENCO: Ce a însemnat pentru tine perioada pandemiei? Cum te-ai adaptat?

DANA PUIA MOREL: The Covid-19 pandemic has offered me a few gifts. First, teleworking has brought me even closer to my family: I get to take coffee breaks and lunches with my husband and daughters, we spend more time together, which makes our dog even happier. Equally important, distance learning has allowed me a glimpse of the amazing work that teachers do to educate children in schools. Second, I have started to enjoy cooking, and that thanks to Chefs Yotam Ottolenghi https://ottolenghi.co.uk/recipes and Nigella Lawson https://www.nigella.com/recipes. Third, in the absence of a long commute in congested traffic, I had more time to exercise J I feel now more in shape than ever, also thanks to my talented movement coaches Davide Fiori and Barbara Braghin at Functional Vibes https://functionalvibes.com/.

The downside is that I have much fewer occasions to wear my colourful clothes. So thank you Alice࣢ for coming to the rescue with beautiful and easy to wear sweatshirts!

ALISIA ENCO: În anul 2020 ONU a atras atenția națiunilor asupra problemelor legate de drepturile femeilor și egalitatea între genuri. Tu crezi în egalitatea de șanse?

DANA PUIA MOREL: I would like girls and women to become the best versions of themselves, to break down all barriers that stand in their way, and reach for the moon and back because Yes, WE can!

ALISIA ENCO: Spune-ne povestea ta în 5 propoziții.

CRISTINA DRAGAN: Sunt un om competitiv si organizat. Nu imi place sa pierd timpul si deseori joc totul pe o carte. Imi plac lucrurile complex de simple. Iubesc oamenii cu sufletul frumos.

ALISIA ENCO: Ce a însemnat pentru tine perioada pandemiei? Cum te-ai adaptat?

CRISTINA DRAGAN: Pandemia mi-a oferit ocazia de a vedea viata alte prioritati. Am constientizat cat conteaza sa ai alaturi oameni dragi sufletului.

ALISIA ENCO: În anul 2020 ONU a atras atenția națiunilor asupra problemelor legate de drepturile femeilor și egalitatea între genuri. Tu crezi în egalitatea de șanse?

CRISTINA DRAGAN: Cred si sustin egalitatea de gen. Este important ca femeile si barbatii sa beneficieze de oportunitati egale! Eu, in cariera mea de fotbalista, am dovedit inca o data, ca o femeie poate si este perfect capabila sa reuseasca in orice domeniu si functie!

ALISIA ENCO: Spune-ne povestea ta în 5 propoziții.

RALUCA ZOMONITA: Mi-am inceput cariera in domeniul aviatiei in anul 1998 cand m-am angajat din dorinta de a avea un loc de munca in paralel cu studiile universitare. Provin dintr-o familie de aviatori si, cu toate ca mediul familial a jucat un rol important in orientarea in cariera, nu mi-as fi imaginat ca acest domeniu ma va cuceri iremediabil. In cei peste 22 de ani, am acumulat o experienta practica si teoretica de exceptie, parcurgand un traseu ascendent prin diferite niveluri de executie si de conducere specifice unei companii aeriene si transportului aerian, aceasta fiind temelia de baza a evolutiei mele in cariera.

Pot spune fara echivoc ca Aviatia inseamna pentru mine traditie, o elita a meseriilor, pasiune si dependenta.

…si daca as mai trai o data, cu siguranta as alege tot Aviatia ca motor al idealurilor mele.

ALISIA ENCO: Ce a însemnat pentru tine perioada pandemiei? Cum te-ai adaptat?

RALUCA ZOMONITA: Din pacate, pandemia s-a instalat fara un avertisment, in prealabil. Sunt o fire stabila si foarte bine ancorata in realitatea cotidiana, insa, in aceasta perioada am trecut prin diferite stari, de la nesiguranta, suprasolicitare fizica si mentala la necesitatea readaptarii la un mediu mai putin prietenos. Transporturile aeriene si catering-ul aviatic au fost afectate in proportie de peste 90%, iar revenirea la un prag acceptabil de stabilitate va dura cel putin 3-5 ani. Adaptarea la noile conditii de piata presupune reinventare, redefinire a relatiilor cu clientii, definirea unui portofoliu de servicii cat mai inovatoare, flexibilitate si disponibilitate continue.

ALISIA ENCO: În anul 2020 ONU a atras atenția națiunilor asupra problemelor legate de drepturile femeilor și egalitatea între genuri. Tu crezi în egalitatea de șanse?

RALUCA ZOMONITA: Cred in aceasta egalitate de sanse intre femei si barbati, tocmai pentru ca provin si activez intr-un domeniu in care femeile au spart aceste bariere de gen: femeile sunt piloti, tehnicieni de aeronave, ocupa functii de conducere strategice si sunt factor de decizie in standardizarea transportului aerian international. Consider ca toti oamenii, indiferent de gen, trebuie sa beneficieze de aceleasi oportunitati in viata, bineinteles, strict corelate cu dorinta de dezvoltare personala a fiecaruia dintre noi.

ALISIA ENCO: Spune-ne povestea ta în 5 propoziții.

ADRIANA LOBDA: In cinci propozitii? Sper sa imi iasa: Am avut o copilarie foarte frumoasa cu iubire, prieteni dragi si  multa natura colorata in jur! Pasionata de literatura romana  in timpul gimnaziului-am carmit catre ASe pentru a urma cursurile universitare in relatii internationale. In timp ce lucram in comert exterior, m-a atras partea de audit si consultanta si  mi-am dedicat 20 de ani acestui parcurs professional. Dupa 20 de ani in aceasta profesie putin inteleasa si re-cunoscuta de cei “din afara” m-am decis sa investesc anii urmatori in educatie. Am demarat – alaturi de partenera mea -un ambitios proiect antreprenorial, ENVISIA BOARDS OF ELITE,- o scoala de afaceri-cu programe si cursuri adresate oamenilor in pozitii de decizie, care pot sa schimbe foarte multe in bine.

ALISIA ENCO: Ce a însemnat pentru tine perioada pandemiei? Cum te-ai adaptat?

ADRIANA LOBDA: Pandemia m-a luat pe nepregatite si mi-au trebuit cateva luni sa inteleg ce de intampla cu adevarat. Izolarea mi-a fost pe departe cel mai mare dusman. Recunosc ca si lipsa oportunitatilor de a imbraca diverse tinute a stirbit din bucuria zilelor de vara din 2020. Pe plan profesional pandemia mi-a deschis cateva oportunitati. De exemplu, fiind implicata in activitati de educatie, pandemia a deschis posibilitati de conectare mai usoara cu traineri seniori din toata lumea prin mediul online, mult mai putin accesibili in alte circumstante-mai ales din princina calatoriilor si angajamentelor acestora in toata lumea. Desi initial online-ul mi se parea ceva “neserios”, pe parcurs si-a dovedit flexibilitatea si eficacitatea, iar acum a devenit “business as-usual” Adevarat, cu bune si  cu mai putin bune.

ALISIA ENCO: În anul 2020 ONU a atras atenția națiunilor asupra problemelor legate de drepturile femeilor și egalitatea între genuri. Tu crezi în egalitatea de șanse?

ADRIANA LOBDA: Am avut sansa ca pe parcursul meu professional sa nu ma lovesc de niciun obstacol legat de discriminare. Munca in corporatii, pe langa multe sacrificii, aduce si satisfactii odata cu promovarea, mai ales cand atingi un nivel inalt in ierarhie -totul prin propriile tale forte. In prezent, ca membru co-fondator al primei scoli destinate pregatirii membrilor in consiliile de administratie, mi-am asumat un rol pe care vreau sa cred ca il voi duce la bun sfarsit , si anume recunoasterea contributiei feminine in aceste foruri de conducere ale companiilor. Romania are nevoie de profesionalism si ambitie in afaceri, iar semnalul organizational vine de sus: boardurile profesioniste, pentru un business ajuns la o dimeniune potrivita, sunt solutia. Ca tara suntem in UE dar nu suntem mereu aliniati la valurile globale si regionale/ europene: cresterea reprezentarii feminine in platformele /organizatiile politice si de business e trend clar si tinde sa devina regula. A se vedea decizia germana de reprezentare feminina in materie de boarduri recent, de exemplu ( https://www.mediafax.ro/social/germania-obliga-companiile-listate-sa-numeasca-cel-putin-o-femeie-in-consiliul-de-administratie-19854825 ). LA Envisia-noi pledam pentru profesionisti si excelenta in guvernanta companiilor, fara discriminare. Femeile sunt percepute ca fiind simbolul responsabilitatii, organizarii, seriozitatii, iar guvernanta corporativa- nu numai din Romania-are nevoie de aceste calitati pentru a-si maximiza rezultatele in urmatorul deceniu.

Multumim tuturor doamnelor care au ales sa raspunda celor trei intrebari si la multi ani doamnelor din intreaga lume!

NOTA: Toate doamnele poarta in poze un produs marca ALISIA ENCO.

www.alisiaenco.ro 

 

 

 

 

 

 

 

ALISIA ENCO

contact@alisiaenco.ro

Women brand embracing creativity and quality sophistication by Alice Botnarenco. www.alisiaenco.com

x Close

ALISIA ENCO